top of page

Coborârea lui Isus de pe Cruce

Catedrala Armeano-Catolică din Gherla

    Napoleon, dupã jefuirea Romei, și-a însușit pânza, pe care a pierdut-o însã în mâinile piraților englezi, care i-au dat-o regelui lor. Acesta i-a fãcut-o cadou împãratului austriac. Împãratul austriac Francisc I a cerut ajutor bãnesc armenilor din Ardeal. Drept recompensã, el a fost de acord sã le dea orice picturã din galeriile imperiale. Armenii au ales pânza lui Rubens. Aceasta a fost expusã in Catedrala Armeanã din Gherla, de unde a fost transportatã, în 1944, în Ungaria. În 1952 pictura a reintrat în posesia statului român, fiind adãpostită la Cluj. La cererea oficialã a orașului Gherla, la 22 decembrie 1999, pictura s-a reîntors în Catedrala Armeanã din Gherla. Tabloul valoreazã în prezent 16 milioane dolari.

Sf. Ignațiu de Loyola” și „Sf. Franciscus Xaverius

Muzeul Brukenthal din Sibiu

   Lucrare de atelier, tabloul reprezentându-l pe Sf. Ignațiu de Loyola, fondator al ordinului iezuit al Contrareformei și misionar iezuit în Asia, nu este lipsită de participarea lui Rubens prin concepția și factura ei.
Tabloul se remarcă prin redarea monumentală a personajului și prin ecleraj. Opera se găsește în expoziția Muzeului Național Brukenthal din Sibiu.
Aceasta are ca dimensiuni 2255mm în lungime și 1355mm în lațime.

 

 

 

   Lucrare de atelier, "Franciscus Xaverius", misionar iezuit în Asia, nu este lipsită de participarea lui Rubens prin concepția și factura ei. 
Portretul lui Franciscus Xaverius pare a fi o preluare a imaginii din ampla compoziție numita "Miracolul Sfântului Franciscus Xaverius" aflată la Viena. 
Tabloul se remarcă prin monumentalitate și ecleraj. Pictura este clasificată ca fiind o pictură de șevalet lucrată cu mare finețe având dimensiunile de 2255 mm în lungime și 1355 mm în lățime. 
Pictura a fost realizată în prima jumatate a sec. XVII.

bottom of page